Ostyaképes lovas torta készítése

Most már az idő ideális szabadtéri programhoz…, lehet kirándulni, biciklizni, lovagolni… 🙂 Szereted a pacikat? Bevallom, nekem gyerekkori nagy álmom, hogy nyeregbe szálljak, … és az ügetésen túl..- amire már többször volt alkalmam – …még az igazi…, hát… az várat magára… Talán ezért is szeretem ezt a témát…, amit már sokszor megörökíthettem…, tortában 🙂

Lehet a Te gyermeked is nagyon szereti a lovakat, sőt már többször is kérlelt, hogy „Anyuci, én lovas tortát szeretnék!”, ami ilyenkor nem kis fejfájást okozott Neked és mérlegelted, hogyan tudnád teljesíteni a kívánságát. Most ahhoz szeretnék Neked egy-két ötletet adni, hogyan díszítsd, formázd, ha Te magad szeretnéd elkészíteni gyermeked, párod, testvéred,… egyedi szülinapi lovas tortáját.

A legegyszerűbb technikával kezdem, majd fokozatosan több időt és türelmet igénylő torták következnek:

Ostyaképes torta

Több cukrászdában lehet kapni ostyaképeket, webshopokban még szélesebb választékot találsz, sőt, ma már  van lehetőség arra is, hogy teljesen egyedi, pl. saját fotóid kerüljenek a tortára…

Lovas_ostya1_MV

Kisebbik lánykám szülinapi tortáját (24cm-es) fehércsokis-mascarpone krémmel töltöttem és burkoltam, majd az ostyakép hátát bekentem hideg zselével és a tortára simítottam, utána a tetejét is átkentem a kés lapjával, gyors mozdulatokkal, végül a krémmel díszítettem, a felirat marcipánból :-)


Ostyakép felhelyezése krémmel bevont tortára:

  1. Az ostyakép kiválasztása: ha már tudod mekkora lesz a torta, amit készítesz (hány cm átmérőjű a sütőformád), annál 1-2 cm-rel kisebb méretű ostyát vegyél, hogy a szélét díszíteni tudd.
  2. Torta összeállítása: töltsd meg krémmel a piskóta lapokat, majd kívülről is kend át a tortát, hogy a teteje szép sima legyen. Fontos: a krém színe, ahova az ostyát helyezed világos legyen, mert félő, hogy átsejlik, pl. a csokikrém.
  3. Az ostyakép felhelyezése: Ha szükséges vágd körbe az ostyát, tudod, 1-2 cm-rel kisebb legyen, mint a tortád, hogy körben díszíteni tudd. Majd helyezd az ostyát a torta tetejére és óvatos mozdulatokkal, száraz tenyérrel simítsd át a felületét.
  4. A torta befejezése: ízlésed szerint díszítsd az ostya szélét és tortád oldalát (pl. Krémmel, marcipánnal,…)
Jégvarázs_ostya_MV

Bár nem lovas, de a technika miatt tettem be ezt az Elzás ostyás tortát. Csokikrémmel töltöttem, DE a tetejét vékony vajkrémmel kentem át (porcukor és vaj 1:1), majd a hideg zselével átkent ostyát helyztem fel és a tetejét is átkentem, végül mascarponés növényi tejszínes krémmel díszítettem, ételfestékkel színeztem, ostya jégvirágokkal, cukorgyöngyökkel, marcipán felirattal

Remélem tudtam segíteni és munkádat siker koronázta. Az ünnepelt nagyon boldog lesz és Te magad majd fogadod az elismerő szavakat, ami arra sarkall, hogy legközelebb egy kicsit merészebb legyél és más technikát is kipróbálj 🙂

Ostyakép felhelyezése fondannal vagy marcipánnal bevont tortára:

  1. Előzőekben 1-2. Lépés
  2. Torta burkolása: A krémmel egyenletesen bevont, majd lehűtött tortánkat, beborítjuk a marcipánnal vagy fondannal, majd rásimítjuk.
  3. Az ostyakép felhelyezése: Ha szükséges vágd körbe az ostyát, tudod, 1-2 cm-rel kisebb legyen, mint a tortád, hogy körben díszíteni tudd. Majd hátát kend át hideg zselével – helyezd egy tiszta száraz felületre képpel lefelé és a kés lapjával vékonyan – és helyezd az ostyát a torta tetejére és óvatos mozdulatokkal, száraz tenyérrel símítsd át a felületét.
  4. A torta befejezése: ízlésed szerint díszítsd az ostya szélét és tortád oldalát. (pl. Krémmel, marcipánnal,…)
Lovas_ostya_Noncsi1

Nagyon-nagy örömmel készítettem Noémi tortáját, ahol a képeket egy A4-es lapra rendeztem, majd azt nyomtatták ostyára, ezután körbevágtam és hidegzselével “ragasztottam” a tortára, melynek burkolása és a díszítés is fondantból készült.

Tipp:

  • Érdemes a tortát akár egy nappal az alkalom előtt összeállítani és az ostyát csak aznap felhelyezni, hogy ne nedvesedjen át.
  • Ha hideg zselével a tetejét is átkened a tortának, szép fényes lesz az ostyaképed és élénkebbek a színek ( de egy jó minőségű ostya, e nélkül is szép lesz 🙂 )

Lovas_ostya_NoncsiHamarosan hozom a folytatást, ahol már a formatorták is helyet kapnak és a torták receptjeit is megosztom Veled!

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

Nagyon jó sütögetést és díszítést kívánok Neked!

Legyen szép napod! Mara 🙂

A bejegyzés kategóriája: Lépésről-lépésre, torta
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.