Táska torta

Már elég régen kokketáltam vele, hogy táska tortát készítsek és igen sok videót is megnéztem ebben a témában… Talán a gyerekeknek? – gondoltam… Persze, érthető módon 🙂 mindig más jellegű tortát kértek szülinapjukra 🙁 Azonban egy kedves ismerősnek most végre elkészíthettem az első, de tudom, hogy nem az utolsó táska formájú tortát ;-), ennek folyamatát követheted most nyomon, lépésről-lépésre 🙂

  1. ELŐKÉSZÜLET: Először megterveztem a tortát. Mivel a szülinaposnak van egy kedvelt táskája, abból indultam ki. Kiszámítottam, hogy kb. mennyi piskótára és krémre lesz szükség a nagyságrendileg 33x20x15 cm-es tortához (+ a fülek magassága).
  2. ALAPANYAGOK ELKÉSZÍTÉSE: Először a kakaós piskótákat kezdtem el kisütni, egy 6 és kettő, 4 tojásos lapot sütöttem (34x28cm tepsiben).
  3. Ezzel párhuzamosan elkészítettem a csoki krémet, amiből 3 adagot kevertem, majd betettem a mélyhűtőbe (erre azért van szükség, mert az állaga ekkor még nagyon lágy, ahogy hűl a margarin és a csokoládé kezd megdermedni és egy nagyon jó állagú krémet kapunk).
  4. A kihűlt piskótákat ketté vágtam, így lett 6db 34x14cm-es lap. Ezeket egymásra pakoltam, hogy a két alsó legyen a 6 tojásos, ez a stabilitás miatt fontos (1.).

Táska torta1Tipp: Hogyan marad szép tiszta a felület, amire a torta kerül? Nekem ez korábban mindig probléma volt, de úgy oldottam meg, hogy sütőpapírt teszek a torta kartonra, amit középről kiindulva bevagdosok addig, hogy éppen túlérjen a tortán. Amikor már minden „maszatolást” befejeztem és csak a burkolás van hátra, óvatosan kihúzom cikkenként a papírt 😉 (2.)

  • Megtöltöttem a lapokat a krémmel (3.), majd pár órára hidegre tettem.
  • A lehűlt tortát formára vágtam és vékonyan átkentem vajkrémmel (4.), margarin és porcukor 1:1 keveréke habosra verve. Lehet a csokikrémmel is, de mivel fehérrel burkoltam az átütött volna J, egy éjszakára ismét hűtőbe tettem.
  • BURKOLÁS, FORMÁZÁS: Én fondant használtam és kb. 1,5kg-ra volt szükség a táska elkészítéséhez.

Táska torta2Lemértem a tortát (az oldalakat, csíkok és fülek méretét kiszámoltam). Elkészítettem a cipzárt, melynek fogazatát a filctoll recés kupakjával mintáztam meg és felhelyeztem (5.). Kiszabtam a táska két oldalát és beburkoltam vele a tortát, a tetején túlnyúló részeket papírcsíkkal támasztottam meg száradásig, majd befejeztem a táska tetejét (6-8.).

Táska torta3A fülekhez 2-2, kb. 50cm-es drótot összecsavartam, majd egy kb. 25cm-es szétlapított fondantra helyeztem (9.) és addig sodortam, míg 2 hengert kaptam, aminek a végén a drótok 5-6cm-rel túlnyúlnak, erre befőttes gumit húztam, hogy megtartsa a formát (10.).

  • Felragasztottam a levágott csíkokat (11-12).
  • Beszúrtam a füleket és formára hajlítottam.
  • Kis húzót és cipzárkocsit készítettem, valamint a „40” – es számot. Ezekre és a „fém” részekre, ezüst metál porfestéket vittem fel ecsettel. Végül minden a tortára került.

Táska torta4

Nem öt perces munka, de élveztem minden pillanatát 🙂 Remélem Te is kedvet kaptál az elkészítéshez ;-), ha valamit nem értettél kérdezz bátran, hogy segíthessek :-).

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

A bejegyzés kategóriája: Lépésről-lépésre, recept, torta
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.