Ganache krém

Hozzávalók:

  • jó minőségű étcsokoládé (min. 60%)

  • növényi tejszín – én Hulalát használok

Az eredeti „ganache krém” recept, állati tejszínnel készül (azt felmelegítve tesszük a csokidarabokhoz), azonban én laktózérzékenynek készítettem tortát, így utána jártam, kérdezgettem és sokszor kipróbáltam, teszteltem a receptet, nagy sikerrel 🙂

A csoki és a tejszín aránya

A ganache krém különböző arányban tartalmazza a csokoládét és a tejszínt – ezek az arányok érvényesek, akár állati, akár növényi tejszínnel dolgozunk

  • Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.

  • 2:1 arány esetén – 250 g csokoládé és 125 ml tejszín – sűrűbb krémet, kihűtve szilárd de jól formázható állagot kapunk, amit pl. a trüffel alapanyagaként használhatunk.

  • 3:1 arány esetén a ganache krém kihűtve már vágható.

Elkészítés:

Nagyon gyors és egyszerű. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét, majd onnan levéve, pár perces hűlés után, apránként, gyors mozdulatokkal hozzákeverem a folyékony növényi tejszínt. Ezt a folyamtatot addig végzem, míg a kívánt állagú krémet kapom. Azonnal felhasználható, betölthető, lehűlés után még szilárdul.

Nagyon finom, jól használható torta burkolására is, marcipán, fondant alá ( világos színeknél átüthet).