Piskóták

A piskóta

Évek óta ezzel a recepttel dolgozom és kiválóan bevált. Nem „fojtós” és sokáig eláll.  Kezdő háziasszonyként is bátran hozzáfoghatsz. Tortának, piskótatekercsnek egyaránt tudom ajánlani.

Hozzávalók – 24cm-es tortához (5-6cm magas lesz) vagy 2 piskóta tekercshez:

6 db tojás, szétválasztva

30 dkg porcukor

1 dl étolaj

1 dl víz

30 dkg liszt

0,5 cs. sütőpor

Elkészítés

A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem. Hozzákeverem egyenként a sárgáját, az olajat és a vizet. Ezután – fakanállal (vagy robotgép 1-es fokozatán, alig forog) – beleforgatom a sütőporos lisztet. Kikent és kilisztezett, vagy én sütőpapírral bélelt tortaformában, 170-180 C fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.

Tipp: Nem kell aggódni, ha kis “kalapot növeszt”, ahogy hűl ez csökken és bátran “skalpold meg”, a gyerekek pikk-pakk eltüntetik a bizonyítékot. Töltés előtt állítsd a tetejére, így biztos sima felületet kapsz.

piskota5

Kakaós piskóta

A fentiekben leírt „sima” piskóta szerint készítem, de még adok hozzá 2 kicsit púpos evőkanál kakaót (2dkg) , amit a liszt mennyiségéből veszek el. A kakaót, a liszttel és a sütőporral elkeverve adagolom a masszához.

Kávés piskóta

A fentiekben leírt „sima” piskóta szerint készítem, de még adok hozzá 2 lapos evőkanál instant kávéport (én DXN white coffeet), amit a liszt mennyiségéből veszek el. A kávét, a liszttel és a sütőporral elkeverve adagolom a masszához.

Szivárvány piskóta

Szivárvány piskóta

A fentiekben leírt „sima” piskóta szerint készítem, de még adok hozzá por vagy folyékony ételfestéket, amit a víz hozzáadása után teszek a masszához. FONTOS: Csak kis mennyiségű festéket adjuk hozzá először és várjunk pár percet, mert ahogy elkeveredik mélyül a színe és sülés után is még kicsit sötétedik.