Kenyérsütés egyszerűen házilag

MVkenyer1Hogyan is kezdtem?

Már korábban is kokettáltam vele, hogy itthon süssek kenyeret, de valahogy mégsem ugrottam neki. Majd évekkel később kaptam egy kenyérsütő gépet anyósoméktól, ami a szekrény hátsó felén pihent hosszú időn át. Idén tavasszal azonban ihletet kaptam.

többet erről›››

Hani osztálytársának édesanyja Marika, kezdett el kenyér recepteket próbálgatni. Azt gondoltam most vagy soha – ideje volt a mások sikertelen próbálkozásaira alapuló negatív élményeimet ebben a témában félre tenni. Leporoltam hát a gépet, beszereztem a hozzávalókat és elindítottam a programot. Gyermeki kíváncsisággal lestem, mi történik odabenn és a családot is felkészítettem a finom vacsira. Terveim azonban hamar kútba estek, mikor nagy durranás után, a ropogós kenyér illata helyett, bakelit szag terjengett a konyhában 🙁 Hát ennyi gondoltam, miközben a „megmentett” tészta elterülő látványa a sütőben nem volt túl biztató, aztán az íze…, de nem adtam fel 🙂 Megismertem egy új lisztet és pozitív élettani hatásai arra sarkaltak, hogy újból bele vágjak, de akkor már csak a kezemet vettem igénybe. Azóta 2-3 naponta sütök kenyeret, zsömlét, magosat és fehéret, …, a család nagy örömére.

Alap recept

Hozzávalók ( 750-800grammos kenyérhez):

3dl víz

2ek olaj (lehet olíva, kókusz zsír (felolvasztva) vagy malaczsír – minddel tökéletes)

1ek cukor (lehet nád vagy eritrit, xillit,stevia – minddel bevált)

1tk só

1/2kg finomliszt BL-55 (én most már királylisztet használok(KBL-100), akár 35-15dkg, sima-teljes kiőrlésű arányban)

1ek lenmag (tökmag,napraforgó,…)

1zacskó szárított élesztő

Sütőben:

A hozzávalókat alaposan összegyúrni, duplájára keleszteni, kb. ½-1óra.

Ismét átgyúrni és formába, tepsire sütőpapírra tenni és ott is duplájára, kb.1/2-1 órát kelni hagyni. Én szilikon formát használok, ha nem, kikenni és lisztezni. Előmelegített sütőben, 190-200 fokon megsütni.

Kenyérsütőben:

Víz, zsiradék, cukor só bele a formába, rá a liszt, mag és a szárított élesztő. 3órás programra.

kenyer1kenyer2Jó étvágyat hozzá!

A siker nem marad el 🙂

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

Álmodj, tervezz, csináld 😀

kevesebbet erről›››

A bejegyzés kategóriája: Alap recept
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.