Tekert és fonott kalácsok

Most, hogy az idő kicsit hűvösebbre fordult, a sütőt is nagyobb kedvel kapcsoltam be és mivel tesztelni kellett a sárgabarack lekvárt, hát sütöttem mellé kalácsot 😉 Nemcsak küllemében, de ízében is ellenálhatatlan :-). Nagyon egyszerűen elkészíthető, ami nehéz, hogy ne forrón essen neki mindenki 😀

Kakaós kalács MV

Kakaós kalács

60 dkg finomliszt BL-55 (én királylisztet használtam(KBL-100)

15 dkg cukor
½  cs vaníliás cukor
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
pici só
5 dkg olvasztott margarin vagy vaj
1 tojás
2 ek kakaó kevés vízben feloldva
A kenéshez: 1 tojássárgája
Töltelék: 5dkg margarin vagy vaj, 1ek kakaó, 1 cs vaníliás cukor

Kakaós kalács

Meleg helyen kelesztettem 1 órát a bedagasztott tésztát, majd 3-3 részre osztottam a cipókat. A fonott kalácshoz: egy sima darabot kinyújtottam, megkentem a kakaós töltelékkel és rátettem egy kakaós lapot, majd feltekertem, mit a bejglit. Ezt megismételtem és a két rudat hosszában kettévágtam, majd négyes fonással befontam.

A langyos tejbe tettem 5dkg cukrot és a sót, majd az élesztővel felfuttattam. A kakaó kivételével tésztát dagasztottam, ketté osztottam, majd az egyikbe beledolgoztam a kakaót. Egy órát meleg helyen kelesztettem. Amikor megkelt a tésztám mindkettőt harmadoltam, majd egy egyszerű tekert és egy fonott kalácsot készítettem: Egy téglalapba kinyújtott világosra, rátettem egy kinyújtott kakaósat és feltekertem, mint a bejglit. Én még megcsavartam és úgy helyeztem formába. A többi négy adag tésztát is nyújtottam, de a világos és kakaós lapok között megkentem a kakaós-vajas töltelékkel, majd úgy tekertem fel. Az így kapott két rudat, hosszában kettévágtam, majd négyes fonással kalácsot formáztam.

Kakaós_kalács2a

A simán feltekert és a fonott kalácsot formába, illetve tepsire helyeztem, majd újra kelesztettem, kb.1 órát, végül mindkettőt lekentem tojássárgájával és 180 fokos sütőben megsütöttem.

Tekert és csavart kakaós kalács Dupla kakaós fonott kalács

Tekert és csavart kakaós kalács
Dupla kakaós fonott kalács

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

Legyen mosollyal teli napod 🙂

Kalács képű :-)A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

A bejegyzés kategóriája: Gyerekekkel, Lépésről-lépésre, recept
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.