Sós sütik

stangli1

Békebeli sós stangli

Emlékszem még gyerekkorom meghatározó élményére, mikor Ila nénihez mentünk…, mindig valami finomsággal várt bennünket. Azon a forró nyári napon is rohantunk fel hozzá és már a körfolyosón megcsapott az a mennyei illat, a sós stangli…

Receptes könyvembe, melyet 6-7. osztályos koromtól kezdtem írni, az elsők között került bele, apai nagymamám unokatestvérének vendég váró finomsága, ami egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető.

Azóta számtalanszor sütöttem már és mindig osztatlan sikert aratott. Nagyon jó érzés, hogy örökségem részét, most Veled is megoszthatom.

Kérlek fogadd és készítsd olyan szeretettel, ahogy én kaptam és sütöm minden egyes alkalommal.

Békebeli sós stangli

Hozzávalók:

Egy nagy tepsihez (36x45cm)

36 dkg liszt
25dkg Ráma kocka (akkoriban még csak ez volt)

1 kis tejföl (ez is csak 2dl-esben létezett, a „piros tetejű”)

só ízlés szerint

kenéshez: tojássárgája

szóráshoz: reszelt sajt (anno így szerettem bele), de lehet fekete kömény, mák, szezámmag…

Gyors: 1 óra alatt elkészül, sütéssel együtt! Egyszerű: A hozzávalókat kimérjük, a lisztet tálba rakjuk, majd rá a tejföl, margarin, só. Összegyúrjuk, ha igényel még egy kis lisztet teszünk hozzá, hogy az edény falától elváljon. Nyújtó deszkán, kb. 0,5cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Derelye vágóval, 1cm széles csíkokat vágunk, majd keresztbe is elvágjuk, attól függően milyen hosszú stanglikat szeretnénk. Tetejét tojássárgájával lekenjük. Sajtot reszelünk rá, én még köménnyel szeretem. Sütőpapíros tepsire (36x45cm-re pont ráfér) pakoljuk a rudakat. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük!

stangliElkészíthetjük előző este is a tésztát és másnap csak sütjük.

Kisütött állapotban hetekig eláll, már ha marad belőle 🙂

Jó étvágyat hozzá!

A siker nem marad el 🙂

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.