Fondant egyszerűen 2.

Az előzőekben – Fondant egyszerűen 1. – már olvashattál a fondant elkészítéséről, most a színezéséről, felhasználásáról, és a használata során szerzett tapasztalataimról osztom meg Veled gondolataimat.

többet erről›››

Fondant színezése: akárcsak a marcipán, piskóta vagy bármely étel, színezhető folyékony, gél vagy por ételfestékkel. Mindhármat próbáltam, a gél és a por hozzádolgozása könnyebb, viszont költségesebb, ha csak hobbiként néha-néha használjuk. A képeken pont ezért a folyékony, olcsó és bármely szupermarketben beszerezhető ételfestékkel színezte Hani a fondant masszát, akárcsak én a „Fondant egyszerűen 1.” bejegyzésben látható “Olaf” tortát. Érdemes kesztyűt húzni és egy tálkában kis mennyiségen kipróbálni és addig gyúrni és adagolni a festéket, míg a megfelelő színt kapjuk. Porcukor hozzáadása is szükséges, akárcsak egy tésztánál a liszt, ha még túl lágy és ragadós. Addig dolgozzuk az anyagot, míg egy jól gyúrható, színében homogén masszát kapunk.

Fondant színezése természetes alapanyagokkal: ha ódzkodunk a mesterséges összetevőktől, akkor a fondant színezéséhez használhatunk meggylevet, céklalevet, instant kávéport, kakaóport vagy akár spenótport is. Fondantszin1

Fondant felhasználása: nyújtás előtt étkezési keményítőt kell a felületre szórni – én étkezési alátéten vagy szilikon lapon dolgozom – hogy ne tapadjon le a massza, ne szakadjon el, hanem szépen, egyenletesen tudjuk nyújtani. A torta teljes bevonásához 2-3 milliméter vastagságú fondant-ra van szükség. FondantH_disz Mire érdemes figyelni a burkolásnál: ügyeljünk arra, hogy pudingos, tejes, tejszínes krém ne kerüljön a fondant alá, mert a tejtermékek oldják a cukrot a fondant-ban (marcipánban is), az könnyedén felpuhítja, az anyag elkezd vizesedni, hólyagosodni, és az egész munkánk tönkremehet.

Tipp: ha a tortánkat szeretnénk tejszínes, tejalapú krémmel tölteni, akkor azt csak a lapok közé kenjük és legyen jól kihűtve, majd ezután vaj és porcukor 1:1 arányú kihabosított keverékével kenjük le vékonyan az oldalát és a tetejét, hogy egyenletes és sima alapot kapjunk és erre már kerülhet a fondant, marcipán.FondantH_disz1Hani tortáját csak „részlegesen” borítja fondant és nem is volt ideje, hogy a pudingos krém feloldja azt 🙂FondantH_disz2A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak. 

Álmodj, tervezz, csináld 😀

kevesebbet erről›››

A bejegyzés kategóriája: Gyerekekkel
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.