Álmodj, tervezz, tortázz

kosarlabda_tortamv

Kosárlabda torta – kakaós piskóta, tejszínes gesztenye krém, marcipán burkolás

Bevallom őszintén, enni is nagyon szeretem a tortát, de elkészíteni számomra egy külön művészet, talán olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki imádata, a kerek, a lapos, a lyukas, a mogyorós, a… Hihetetlen energiával tölt fel, ha egyedi kívánságokat öltöztethetek tortába és míg formába öntöm a terveket, végig arra gondolok Akinek készítem, látva arcát mikor megpillantja, a mosolyt, amikor megkóstolja, a szeretteit, akik nagy várakozással nyújtják át neki… Most megosztom Veled az elmúlt időszak marcipánba és krémbe bújtatott tortáimról a képeket, hátha Te is kedvet kapsz a készítéshez.

többet erről›››

          A recepteket is megadom, a málna, gesztenye vagy épp ganache (párizsi krém) krémmel töltött tortákról, no és persze a „kis titkok”, pl. hogyan készül egy forma torta…, rá a marcipán figura lépésről-lépésre vagy épp kis házikó, „cserép” tetővel, kéménnyel… Gyere velem nézd, tervezd, csináld és kérdezz bátran.

Tiramisu torta - kávés piskóta, kávés - ír whisky-s krém, marcipán díszítés és burkolás

Tiramisu torta 1 – kávés piskóta, kávés – ír whisky-s krém, marcipán díszítés és burkolás

Kezdjük  az alapoknál: a Receptelőben megtalálod a kávés piskóta és a tiramisu krém hozzávalóit és elkészítését. A képen látható torta 18cm-es formában készült, ehhez 3 tojásos piskótát és fél adag krémet használtam fel.

  1. A kihült piskótát 3 részre vágtam, a lapokat vízben feloldott instant kávéval (én DXN white coffee-val) meglocsoltam, de ne ázzon el, majd a krémmel betöltöttem. (FONTOS! A tetejét és az oldalát csak akkor kenjük be krémmel, ha nem akarjuk marcipánnal burkolni, mert a tejszín oldja a marcipánban a cukrot és tönkre megy a munkánk.)
  2. A hűtőben 1 órát pihentetett tortát, habosra vert porcukor és vaj, 1:1 arányú keverékével átkentem, de csak vékonyan, ezzel biztosítva szép, sima alapot a marcipánnak.
  3. Ismét 1 órát hűtöttem, majd a 3-4mm vastagságúra nyújtott marcipánnal burkoltam. Egy ekkora torta befedéséhez 300-400gramm marcipán elegendő, de a nyújtáshoz (étkezési keményítővel beszórt szilikon lapon érdemes, ha nincs, ék-vel beszórt 2 két nylon között) szükség lesz a fél kilóra. A többit a díszítéshez használhatjuk fel, amiben ha még  nem vagyunk jártasok, egyszerűbb formákkal kezdjünk,pl. kör, virág, ehhez a kis linzer kiszúró kiváló… Jó munkát 🙂
Dinó torta

Dinó torta – sima piskóta, málna krém, marcipán figurák és burkolás

Receptelőben megtalálod a piskóta és a málna krém hozzávalóit és elkészítését. A képen látható torta 20cm-es formában készült, ehhez 4 tojásos piskóta és 1 adag krém szükséges.

  1. A dinók elkészítéséhez jó barátaink fiaitól kaptam segítségül műanyag figurákat 🙂 Virágkötöző drótból elkészítettem a dinoszaurusz “csontvázát”, ez azért szükséges, mert     a marcipán önmagában nem tartja meg a súlyt a vékony lábakon, vagy épp a hosszú ívelt nyakán, kell  a támaszték.
  2. A marcipánt jó alaposan kézzel a vázra nyomkodva alakítottam ki a figurát.
  3. A végleges formát alapos megfigyeléssel és aprólékos munkával, … mintázók használatával értem el és még ecsettel is vittem fel por ételfestéket (pici alkoholban feloldva)
Bogyó és Babóca torta 2. - sima piskóta, ganache krém, marcipán figurák és burkolás

Bogyó és Babóca torta 2. – sima piskóta, ganache krém, marcipán figurák és burkolás

Receptelőben megtalálod a sima piskóta és a ganaghe krém(párizsi krém) hozzávalóit és elkészítését. A képen látható torta 30 – 24 és 10 cm-es formákban készült, ehhez 8 – 6 és 2db, 3 tojásos piskóta és a receptben leírt krém szükséges.

  1. A torta megtervezése után, megsütöttem a piskótákat – olyan formára/formában érdemes sütni, ami a legközelebb áll a kigondolt végeredményhez, így kevesebb lesz a “hulladék”.
  2. Nagyolva formára faragtam, felvágtam, majd betöltöttem a torta lapokat. Miután lehűlt, kialakítottam a végleges külalakot és kívülről is átkentem a ganache krémmel.
  3. Ismét hűtőbe tettem (hogy a csokikrém megdermedjen) és borítottam a marcipánnal.
  4. Ugyanezt a folyamatsort követtem a házikónál
  5. Kinyújtottam a marcipánt és először a ház oldalát, a hengert fedtem be
  6. Utána vékonyan megkentem a tetejét krémmel és rá helyeztem a kúpos tetőt
  7. A cseréptetőt a legegyszerűbben a linzer virág kiszúróval tudjuk elkészíteni, a képen látható módon
  8. “Tetőfedés”

Az így elkészült házikóra felkerültek az ablakok és az ajtó, majd a torta alapra,”zöld dombra” helyeztem. A stabilitás véget 3 helyen, a kupola tetejétől indulva, függőlegesen hurkapálcikákat szúrtam, amelyeket  egészen a torta aljáig toltam. Végül a kis virágok és a főszereplő figurák is a tortára kerültek, de erről legközelebb olvashatsz.

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

Álmodj, tervezz, csináld 😀

kevesebbet erről›››

A bejegyzés kategóriája: recept, torta
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.