Karácsonyi klasszikus sütik

Linzer – isler – bejgli – pozsonyi kifli – vaniliás diós kifli – csacsifül – mézeskalács – néró…, nálunk ezek a sütik a karácsony elmaradhatatlan finomságai és a sor persze még nem teljes 😉 , de vegyük sorra a recepteket, hátha kedvet kaptok a sütögetéshez. 

Linzer –Isler

linzer_isler1

Évek óta készítem ezt a linzert és islert, amire anno Andi konyhájában akadtam, sok más finomsággal együtt. Igazán könnyen elkészíthető, nagyon mutatós és soha nem kell aggódnom, hogy megromlik 🙂

Hozzávalók:

60 dkg liszt

linzer_isler20 dkg porcukor

40 dkg margarint

1,5 zacskó sütőpor

2 zacskó vaníliás cukor

2 db tojássárgája

reszelt citromhéj

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, az ünnepre való tekintettel mi szoktunk csillag, gomba… formákat is. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük. A linzerhez a “tetőt” úgy készítsük, hogy a kiszaggatott tészta közepét a habzsákunkon használt csővel vagy egy gyűszűvel szúrjuk ki és úgy süssük készre. Ha kihűlt, töltsük meg őket, a linzert én barack, az islert valamilyen piros, eper, ribizlilekvárral szoktam . A linzert porcukorral hintjük meg, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba (étcsoki gőz fölött felolvasztva és egy kis olaj). A tetejét ízlés szerint díszíthetjük, most karácsonyi ihletésűre készült 🙂

Ebből a mennyiségből 4 tepsi lesz, kb. 1.5 kg kész sütemény.

Bejgli

bejgliÉvekig kerestem az igazit, mire erre a receptre rátaláltam, ahol a töltelék és a tészta aránya megegyezik és a külleme csodaszép márványos lesz. Próbáld ki és Te sem fogsz benne csalódni. Andi cukrász édesapjának receptjében, a tésztából 6 db 27 dkg tészta jön ki és a töltelék is ugyanannyi. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni (a bejgli rudak mérete, így a cukrászdában kaphatóakkal megegyező lesz.) Én a sütő nagy tepsijében készítem és az elkészített tésztát 4 részre osztom és hozzá a tölteléket is.

A tészta hozzávalói ( 6 vagy 4db bejglihez )

90 dkg liszt

25 dkg margarint

12,5 dkg zsír

10 dkg porcukor

2,5 dkg élesztő

1 dkg só

2 db tojássárgája

1dl hideg cukormentes főzőtejszín

2dl hideg víz vagy amennyit a felvesz a tészta gyúrás közben

A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie, összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

A hat rúdnál, kb. 20 * 25 cm-es, négy rúdnál kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Mák vagy dió töltelék ( 6 vagy 4db bejglihez )

85 dkg mák vagy dió

50 dkg kristálycukor

15dkg zsemle- vagy keksz

mazsola

őrölt fahéj

reszelt citromhéj

késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

0.5 liter víz, dióhoz elég a 0,4 liter

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű pár órával korábban elkészíteni. Tehát a megadott mennyiség 6 vagy 4 db azonos ízű bejglihez van megadva! Ha 3-3 vagy 2-2 db-ot szeretnénk készíteni ízenként, akkor természetesen felezni kell a megadott mennyiségeket.

A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni, majd a két szélén picit behajtani és feltekerni. Sütőpapíros tepsire helyezzük, az én 4 rudam mikor megsül, betölti 🙂

Gesztenyés töltelékkel: 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vaníliás cukorral és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.

Tipp: célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

Fontos: a tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

A siker nem marad el 🙂

Pozsonyi kifli (mákos – diós)

pozsonyi_kifli

Nagyon-nagy kedvenc, ahol a „forma és funkció” igencsak rendben van 🙂

A tészta hozzávalói – 24 db pozsonyi kiflihez, 12 db mákos, 12 db diós

A töltelék elkészítésével kezdjük:

 

Diós töltelék

20 dkg darált dió

12 dkg kristálycukor

4 dkg zsemlemorzsa

mazsola ízlés szerint

őrölt fahéj

1db citrom reszelt héja

késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

  1. 0,8 dl víz

Mákos töltelék

20 dkg darált mák

12 dkg kristálycukor

4 dkg zsemlemorzsa

mazsola ízlés szerint

őrölt fahéj

1db citrom reszelt héja

késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

  1. 1 dl víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű pár órával korábban elkészíteni.

A lekenéshez: 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt

12,5 dkg margarint

6 dkg zsír

5 dkg porcukor

2,5 dkg élesztő

1 dkg só

1 db tojássárgája

1,5 dl hideg tej

A tészta elkészítése: A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat! Fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.

Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon.

Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre, és hagyjuk megszáradni.

Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!

Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia, cserepesednie.

Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.

Diós – vaníliás kifli

Hozzávalók – mérettől függően 50 – 60 db kiflihez:

30 dkg liszt

22 dkg puha vaj vagy margarint

10 dkg porcukor

10 dkg darált dió

1 db egész tojás

Vaníliás porcukor a forgatáshoz.

Elkészítés: a lisztet a porcukorral, és a darált dióval elkeverjük. Hozzá adjuk a puha vajat, és morzsoljuk össze a masszát. Végül tegyük hozzá a tojást és gyúrjunk belőle egy puha tésztát. Pihentessük 1 órát a hűtőszekrényben, majd sodorjunk belőle kb. 3 cm-es átmérőjű hengert. Vágjunk belőle 1 cm-es szeleteket, és formázzuk kiflikké. Helyezzük a kifliket sütőpapíros tepsire, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 7 – 8 perc alatt süssük készre, ami persze függ a sütők teljesítményétől. Szinte azt sem kell a sütésnél megvárni, hogy szint kapjon az alja, mert akkor már egy kicsit szárazabb lesz. Nem forrón ( mert törhet ), de még melegen forgassuk vaníliás porcukorba. Ha a sütését nem rontjuk el akkor egy nagyon finom, puha, omlós diós kiflit kapunk.

Csacsifül

Már lehet elcsépelt, de ez is nagyon finom sütemény, könnyen elkészíthető, sokáig eláll, bár erre nálunk soha nincs lehetősége 🙂

Hozzávalók:

20-25 dkg zsír

2 evőkanál porcukor

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1,5-2 dl tejföl

csipet só

Töltelékhez: ízlés szerint dió, mák (a pozsonyi kifli tölteléke kiváló hozzá), lekvár, gesztenye
A lágy zsírt habosra keverjük a cukorral. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, sót, majd a habosra kevert zsírt és tésztát gyúrunk. Lefóliázzuk és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap dolgozunk vele.
Kinyújtjuk, korongokat szaggatunk, megtöltjük dióval, mákkal, lekvárral, majd ráhajtjuk a tésztát és szélét alaposan lenyomkodjuk.
200 fokos sütőben megsütjük, melegen porcukorba forgatjuk.

Mézeskalács

A tökéletes mézeskalács receptet TraRita oldalán találtam. A lányok nagy örömére minden évben többször is elkészítjük, persze az elengedhetetlen mázzal. Gyors, rögtön süthető, isteni finom és puha 🙂

mezeskalacsHozzávalók:

75 dkg liszt

2 kávéskanál szódabikarbóna

4 tojássárgája

15 dkg porcukor

25 dkg langyos (meleg) méz

5 dkg zsír

1 csomag mézes fűszerkeverék

4 evőkanál tejföl

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!

Máz:

1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukor szükséges, de ez függ a tojás nagyságától is, ehhez a mennyiséghez kb.2 fehérjére lesz szükség. A fehérjét ki kell keverni a porcukorral. NEM HABBÁ!!!! Fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük. Papír vagy nylon tölcsérbe tesszük és díszítjük a kalácsokat. Díszítés előtt a mézeskalácsokat “megtisztítjuk” . A lisztet egy ecset segítségével lesöpörjük a tésztáról.

Néró – édes teasütemény
Hozzávalók:

nero6 tojás

25 dkg puha margarin

37 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

70 dkg liszt

lekvár

étcsoki

Gépi habverővel a margarint a porcukorral kikeverjük, majd állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd az előzőleg átszitált lisztet. A tésztából sima vagy csillagcső feltétes nyomózsákból papírral fedett tepsire félgömböket, rudacskákat ,kifli formákat stb. alakítunk majd 170 – 190 fokos sütőben sütjük. Ha csokis nérót készítünk akkor 1- 2 kanál liszttel kevesebbet tegyünk a tésztába, és holland kakaóporral ízesítsük. A margarinnak sem túl lágynak, sem keménynek nem szabad lennie. Másnapra a tölteléktől kellően átpuhul. A nérót különböző ízű lekvárokkal, nugát krémmel ,párizsi krémmel tölthetjük. A megtöltött nérókat csokoládéval vonalazhatjuk vagy félig olvasztott csokoládéba márthatjuk.

A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.

A bejegyzés kategóriája: Gyerekekkel, Karácsony, recept, Ünnep
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.