Most, hogy az idő kicsit hűvösebbre fordult, a sütőt is nagyobb kedvel kapcsoltam be és mivel tesztelni kellett a sárgabarack lekvárt, hát sütöttem mellé kalácsot 😉 Nemcsak küllemében, de ízében is ellenálhatatlan :-). Nagyon egyszerűen elkészíthető, ami nehéz, hogy ne forrón essen neki mindenki 😀
Kakaós kalács
60 dkg finomliszt BL-55 (én királylisztet használtam(KBL-100)
15 dkg cukor
½ cs vaníliás cukor
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
pici só
5 dkg olvasztott margarin vagy vaj
1 tojás
2 ek kakaó kevés vízben feloldva
A kenéshez: 1 tojássárgája
Töltelék: 5dkg margarin vagy vaj, 1ek kakaó, 1 cs vaníliás cukor
A langyos tejbe tettem 5dkg cukrot és a sót, majd az élesztővel felfuttattam. A kakaó kivételével tésztát dagasztottam, ketté osztottam, majd az egyikbe beledolgoztam a kakaót. Egy órát meleg helyen kelesztettem. Amikor megkelt a tésztám mindkettőt harmadoltam, majd egy egyszerű tekert és egy fonott kalácsot készítettem: Egy téglalapba kinyújtott világosra, rátettem egy kinyújtott kakaósat és feltekertem, mint a bejglit. Én még megcsavartam és úgy helyeztem formába. A többi négy adag tésztát is nyújtottam, de a világos és kakaós lapok között megkentem a kakaós-vajas töltelékkel, majd úgy tekertem fel. Az így kapott két rudat, hosszában kettévágtam, majd négyes fonással kalácsot formáztam.
A simán feltekert és a fonott kalácsot formába, illetve tepsire helyeztem, majd újra kelesztettem, kb.1 órát, végül mindkettőt lekentem tojássárgájával és 180 fokos sütőben megsütöttem.
A bejegyzésben saját képeim szerepelnek. Ha tetszett a bejegyzés, örülök, ha megosztod másokkal is. Hálás vagyok, hogy benéztél hozzám, gyere el máskor is a világomba és alkoss velem együtt. Mire számíthatsz? Kipróbált receptekkel, gyerekekkel is megvalósítható ötletekkel, hasznos tippekkel várlak.
Legyen mosollyal teli napod 🙂
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.